Plaattaart met zoete aardappel, spekjes en rozemarijn:

Tegenwoordig vind je toch wel in iedere supermarkt in het koelschap vers bladerdeeg. Ik vond zelf een rol met kant en klaar deeg voor flamkuchen. Wellicht is het ook best makkelijk om eens zelf te maken, maar gemak dient de mens zullen we maar zeggen.

Aan de slag:

Vroeger ging ik vaak met mijn moeder mee naar Duitsland om boodschappen te doen. Regelmatig mocht ik dan kiezen wat we die avond gingen eten. Als kind koos ik dan vaak voor lekker en snel en koos ik vaak voor de flamkuchen die in het vriesschap te vinden waren. Niet eens heel rijkelijk gevuld, maar gewoon snel klaar en vullend. Ik kan me nog herinneren dat ze ze later zelfs hadden met appeltaartvulling.

Ik besloot om een gezondere versie te bedenken dan de traditionele flamkuchen met extra groente.

De ingrediënten:

  • 1 rol vers flamkuchendeeg
  • 1 zoete aardappel, zo’n 250 gr
  • 100 gr spekjes
  • verse rozemarijn, zo’n 5 gr
  • 50 gr creme fraise

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 gr Celcius. Schil de aardappel en snijd ik plakken van 2 cm. Breng een pan met water aan de kook en kook de aardappel in 20 min gaar.

Haal het bladerdeeg uit de verpakking en vouw de randjes 2 cm naar binnen en omhoog.

Laat de aardappel 5 min afkoelen en druk fijn met de achterkant van een vork. Smeer uit over het bladerdeeg en verdeel de spekjes erover. Verdeel de rozemarijn over de flamkuchen en bak af in 15 min. Besmeer de flamkuchen met creme fraise naar wens.

Variaties en meer:

Mocht je nog meer kerstinspiratie willen, dan heb ik nog meer lekkers voor je:

  • Deze tuinkruidenspread smaakt heerlijk bij de kerstbrunch.
  • Een knolselderijsoep is een prima voorgerecht als je meerdere gangen serveert.
  • Wil je een lekkere amuse serveren, kies dan eens voor verse oesters met citroen en zwarte peper.

Eet smakeluuk!

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie