Ga jij de laatste jaren ook bewuster om met voedsel? Je bent zeker niet de enige. Komt het door de coronacrisis dat wel allemaal wat bewuster zijn gaan eten of is er een andere reden? Eigenlijk zat het al langer in de lift, maar de pandemie en bijhorende lockdowns hebben er wel voor gezorgd dat we vaker zelf groenten en fruit telen.
Groenten en fruit
Wil je zeker zijn dat je groenten en fruit biologisch zijn geteeld? Dan kan je kiezen voor producten met het EU biolabel. Maar wat houdt dat precies in? Op de website labelinfo.be lees je het antwoord. De producten moeten 100 procent biologisch zijn, wat wil zeggen dat er geen kunstmatige meststoffen of chemische pesticiden worden gebruikt. Wil je controle over de groenten en het fruit dat je eet? Dan kan je ze bijvoorbeeld zelf kweken, of lokaal en seizoensgebonden groenten kopen bij een stadsboerderij bijvoorbeeld. En hoe zit het met vlees? Bij vlees zorg je best dat je vlees koopt van dieren die met aandacht en respect zijn gekweekt, zoals een stukje picanha of een ander superieur vleesras.
Ga je veggie of niet?
Zonder vlees door het leven gaan, het is niet voor iedereen weggelegd. Maar die plofkiptoestanden, waarbij kippen en kuikens onverantwoord worden gekweekt en vetgemest, is niet bepaald duurzaam. Eet liever wat minder vaak vlees en kies voor echte kwaliteit. Eén keer per week een lekker stukje wagyu bijvoorbeeld, daar kan je past echt van genieten. Als je weet dat je vlees afkomstig is van dieren die een goed leven hebben gehad, dan smaakt dat des te beter. Want zo zou het moeten zijn, toch? Al die wantoestanden, daar keert je maag meteen van om. En kwaliteitsvlees, dat proef je.
Drinkwater
Drink jij water uit de kraan of speel jij liever op safe met flessenwater? Steeds meer mensen trekken de kwaliteit van kraantjeswater in twijfel, en soms is dat terecht. Woon je in de stad in een oud gebouw met nog oude leidingen? Dan kan het wel eens zijn dat er nog loden leidingen in dat gebouw liggen. Hoewel een bepaald aantal microgram lood is toegestaan, tonen onderzoeken aan dat zelf een kleine hoeveelheid lood schadelijk kan zijn, vooral voor jonge kinderen. De verkoop van waterfilters boomt dan ook al jaren, om water dat uit oude leidingen komt alsnog goed te filteren. Maar wie helemaal zeker wil zijn dat hij gezond water drinkt, gaat voor flessenwater of laat z’n kraantjeswater testen in een laboratorium. Zo weet je precies wat er in dat water zit en of het verstandig is om er dagdagelijks je theetjes mee te zetten en je aardappelen in te koken.