Verse tonijn is onwijs lekker om zelf te bereiden. Deze tonijn tataki is heerlijk.Een visje op z’n tijd vind ik heerlijk. Wekelijks eet ik een haring van de visboer en ook ben ik dol op een lekkerbekje. Als ik dat laatste bestel, dan kies ik altijd voor kabeljauw.
Deze keer ben ik zelf aan de slag gegaan met vis en koos ik voor tonijn. Ik maakte een heerlijke tataki en koos voor een duurzaam stukje vis. De tonijn is een belangrijke schakel in de natuur. Zij zorgen er onder andere voor dat ecosystemen in balans blijven. Het is helaas een tijd lang slecht gegaan met de tonijn, maar nu gaat het gelukkig weer een stuk beter met deze vissoort.
Ook tonijn is een vissoort die op een duurzame manier gevangen kan worden en dus zonder bijvangst. Dit probleem houdt het MSC-keurmerk nauwkeurig in de gaten. 0f een tonijn duurzaam is, hangt eigenlijk af van meerdere factoren; denk aan de plek waar de tonijn gevangen is, de soort, welke vangstmethode er wordt gebruikt. Bovendien weet je door de traceerbaarheidsstandaard dat je de tonijn met MSC-keurmerk kan herleiden naar een duurzame, gecertificeerde tonijnvisserij. Kortom dat de vis die jou beloofd is, de vis is die jou beloofd is.
Ik begrijp dat dit als consument vrij lastig te begrijpen is. Mocht je meer informatie willen over duurzame tonijn, dan verwijs ik je graag door naar de website van ‘MSC-keurmerk’.
Met name dit laatste punt spreekt mij enorm aan. Als ik vis koop bij de visboer, dan let ik niet alleen op de prijs van de vis. Op dit bordje staat vaak ook waar de vis is gevangen. Of de vis lijn gevangen is of wordt gekweekt maakt voor mij ook een groot verschil. Een vis uit de zee is op een natuurlijke wijze groot geworden en dat vind ik een belangrijk punt in de keuze van consumptie.
Het MSC-keurmerk vind je inmiddels op vele visproducten bij de visboer als in de supermarkt. Denk aan ingeblikte vis of verse vis die je vindt bij de visafdeling in jouw supermarkt. Als de tonijn MSC-gecertificeerd is, vind je dit altijd terug op de verpakking en herken je dit aan het logo.
Details
2-3 personen
10 min
5 min
de ingredienten:
300 gr tonijnfilet
2 el furikake
1 bosui
1 bol knoflook
1 rode peper
3 el sojasaus
Verse koriander
2 el milde olijfolie
de bereidingswijze:
- Smeer de tonijn in met 1 el olijfolie. Bestrooi met het furikake mengsel en druk stevig aan.
- In de tussentijd snijd je de rode peper in dunne ringetjes of blokjes. Snijd de bosui in fijne ringen. Snijd de knoflook in dunne plakken en bak 15 min op laag vuur, zodat deze goed krokant wordt. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Bak de tonijn in een pan met 1 el olijfolie en zorg ervoor dat je alle kanten kort bruin bakt. Per kant is 1 minuut voldoende. Snijd de tonijn in dunne plakken en verdeel de bosui en rode peper erover. Scheur er wat blaadjes koriander over en serveer met de sojasaus.
Variaties en meer:
- In plaats van sojasaus kun je ook kiezen voor tamari. De smaak is net wat sterker en vaak is tamari ook glutenvrij.
- Besprenkel met wat limoensap.
- Geen fan van koriander? Gebruik van wat verse bladpeterselie.
Meer recepten met tonijn?
Op mijn website vind je meer recepten met tonijn en MSC gerelateerde recepten, zoals:
- Deze tonijnsalade is heerlijk om zelf te maken.
- Maak eens een verse salade Nicoise.
- Een heerlijk visje en makkelijk om te verwerken; heekfilet op Baskische wijze.
Eet smakeluuk!
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met MSC-keurmerk.
2 reacties Voeg uw reactie toe