Koken bij het Ron Blaauw College is een droom die uitkomt:

Geschatte leestijd: 5 minuten

Drie weken geleden is dit avontuur begonnen en ik heb nu al zoveel geleerd. In deze blog ga ik je meer vertellen over het bereiden van risotto, het maken van een bisque van schaal_ en schelpdieren en lees je meer over ons bezoek aan ‘Hotel Jakarta’ in Amsterdam. Koken bij het Ron Blaauw College

Koken bij het Ron Blaauw College

Uitleg over paddenstoelen:

We kwamen bij elkaar in de kookstudio in Diemen en kregen van chef Kees uitleg over de soorten paddenstoelen die er zijn. Ben jij bijvoorbeeld bekend met de prachtige enoki paddenstoel? En wist je bijvoorbeeld dat een Portobello niets anders is dan een volgroeide kastanjechampignon?

Natuurlijk gingen we ook aan de slag met de soorten paddenstoelen. We zagen hoe chef Kees een heerlijke risotto klaarmaakte die we uiteindelijk ook allemaal zelf gingen maken. De fond die we als basis gebruikten, maakten we met elkaar zodat iedereen hier zijn of haar risotto in kon garen.

Koken bij het Ron Blaauw College

Ik ben me er nooit bewust van geweest, maar in een restaurant laten ze een risotto eerst garen en pas in de avond wordt dit gerecht afgemaakt. Dat garen is een belangrijk proces, want je wilt niet dat de korrel al te gaar is. Check dit door 1 korrel met twee vingers plat te drukken. Als de korrel in drie stukken breekt, dan is het garen gelukt en zet je de pan van het vuur.

Het maken van een bisque:

Wat keek ik uit naar deze theorie over schaal_ en schelpdieren. Ik ben een enorme fan van vrijwel alles wat uit de zee komt. Toen ik ‘s ochtends de kookstudio inliep en de scheermessen, kreeften, mosselen, gamba’s en langoustines zag liggen, kon mijn dag al niet meer stuk!

We gingen voor het eerst werken met een VCC (= Vario Cooking Center). Eigenlijk niets anders dan een grote vierkante pan die uitermate geschikt is voor het bereiden van soepen. Grove stukken groenten, verse kruiden en gehakte schaaldieren bak je hierin aan en breng je op smaak met andere smaakmakers. Dit apparaat voegt zelf water toe en de hoeveelheid stel je automatisch in. Ik wist niet wat ik zag!

De bisque lieten we zeker 3 uur trekken en gebruikten we voor het maken van een salpicon (een soort dikke ragout). We bakten gamba’s en deze voegde we hieraan toe. De kroketvulling ging in een spuitzak en we maakten hier kroketten van. De kroketten gingen door wat paneermeel, ei en panko om vervolgens voor zo’n 20 min terug te gaan in de vriezer. Wat waren ze lekker en goed gelukt.

Hotel Jakarta in Amsterdam:

Van buiten een normaal hotel, maar binnen een adembenemend gebeuren. In de lobby tref je een complete binnentuin aan vol met bananenplanten, palmen en metershoge planten uit Azie. Het is echt prachtig om te zien. Deze natuurlijke uitstraling zie je overal terug in het hotel. Zo zijn de muren geen muren, maar bedekt met houten stroken gemaakt van bamboe.

Wie liever een cocktail wil drinken met uitzicht over de Amsterdamse stad, is welkom in de bar op de bovenste verdieping van het hotel. De sportieveling wordt geprikkeld om vooral de trap te nemen, kan sporten in de geheel ingerichte fitnesszaal of wat baantjes trekken in een prachtig zwembad. Daarmee is Hotel Jakarta in Amsterdam een van de groenste hotels van Nederland en dat zie je.

Koken bij het Ron Blaauw College

Wat doen we aankomende week?

Aanstaande week gaan we aan de slag met het bereiden van de hoofdgerechten. De theorie zal gaan over vis en gevogelte. Ik hoop dat we ook met uitbenen aan de slag zullen gaan, zodat we ook die techniek aangeleerd krijgen.

Vrijdag zullen we naar de Sligro in Veghel gaan, waar we zelf aan de slag gaan in de proeftuin. Volgende week ga ik je hier alles over vertellen!

Eet smakeluuk!

Volg Luukskitchen ook op bijvoorbeeld Facebook en Instagram en Pinterest. Op deze manier kun je nog beter volgen wat ik allemaal doe en dus mis je niks! Ik vind het fantastisch als je met mijn recepten aan de slag gaat en dit deelt met de #luukskitchen. Heb je hulp op afstand nodig, dan mag je mij altijd een privébericht sturen. 

Koken bij het Ron Blaauw College

4 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie