Het koken is begonnen Ron Blaauw College

Geschatte leestijd: 5 minuten

Yes; we zijn van start gegaan. Afgelopen week hebben we voor het eerst met elkaar gekookt. In deze blog vertel ik je hier graag meer over. Het koken is begonnen Ron Blaauw College

Het koken is begonnen

Koken in de kookstudio:

Twee dagen per week gaan we onder begeleiding van chef Cees koken met elkaar. Hij laat ons zien hoe we een gerecht stap voor stap gaan bereiden en dan gaat ieder voor zich het recept namaken.

Het is in de keuken ook van groot belang wat je draagt. Naast een koksbuis dragen wij ook koksbroeken in de keuken waar wij werken.

Deze week maakten we onder andere:

 • Carpaccio
 • Foccacia
 • Russchische eisalade
 • Ceasarsalade en Caerar dressing
 • Mayonaise
 • Kruidenboter
 • Pesto

Chef Cees laat ons ook kennismaken met de soorten producten die er zoal zijn. Zo kregen we uitleg over sla en de soorten die er zijn. Wist jij bijvoorbeeld dat je aan de onderkant van een slakrop kunt zien of de sla nog vers is? Is de steelaanzet rood, dan is de sla al wat aan de oudere kant.

Cees vertelde ons ook meer over harde_ en zachte kruiden. Harde kruiden zijn bijvoorbeeld rozemarijn, tijm en laurier, terwijl je peterselie, koriander, bieslook en kervel tot de zachte kruiden mag rekenen.

De gemaakte gerechten:

Als kleinzoon van een bakker vond ik het erg leuk om de kooklessen af te trappen met het maken van een eigen brood. Wat ik niet wist, is dat er ook wat suiker in een foccacia gaat. Niet om het brood zoet te maken, maar om de gist te ‘voeden’. Doordat het gist zich kan hechten aan de suikermoleculen, kan het brood goed gaan rijzen. Dit is bij mijn brood helaas niet gelukt en ik denk dat dat komt door het water wat te warm was.

Het koken is begonnen Ron Blaauw College

Mijn favoriet van deze week was het maken van de Caesarsalade, met een eigen Caesar dressing. Ik vind het super om van onder andere eigeel, ansjovis, olie en azijn ineens een smaakvolle saus te maken. Samen met bacon en een kippendij uit de oven een heerlijke eiwitrijke salade.

Een kaasproeverij bij Kef kazen:

Vrijdag gaan we op excursie met elkaar en deze keer gingen we langs bij Kef Kazen in Amsterdam-Noord. Naast een winkel waar je kaas en andere huisgemaakte producten kunt kopen, hebben ze ook een proeflokaal. We mochten genieten van een overheerlijke kaasproeverij met een glaasje perencider, olijven en versgebakken brood.

Het koken is begonnen Ron Blaauw College

Voordat we mochten proeven, kregen we uitleg over de soorten kazen die voor onze neus stonden. De 5 soorten zijn:

 • Geit/schapenkaas
 • Witschimmelkazen
 • Harde en halfharde kazen
 • Blauwaderkazen
 • Roodflorakazen

De ‘Vieux Boulogne’, een roodflora, was mijn absolute favoriet. Ik ben persoonlijk geen fan van geitenkaas, maar uiteraard heb ik wel alle kazen geproefd. Na afloop kocht ik nog een stukje kaas in de winkel, om thuis nog even lekker na te genieten.

Ron Blaauw College

De aankomende week:

Deze week gaan we weer 2 dagen met elkaar koken. We gaan aan de slag met paddenstoelen, krijgen uitleg over dit onderwerp en gaan een risotto maken. We gaan ook aan de slag met schaal- en schelpdieren.

Op vrijdag gaan we naar hotel Jakarta in Amsterdam, waar ik nu al erg naar uitkijk. Volgende week weer een nieuwe blog!

Eet smakeluuk!

Volg Luukskitchen ook op bijvoorbeeld Facebook en Instagram en Pinterest. Op deze manier kun je nog beter volgen wat ik allemaal doe en dus mis je niks! Ik vind het fantastisch als je met mijn recepten aan de slag gaat en dit deelt met de #luukskitchen. Heb je hulp op afstand nodig, dan mag je mij altijd een privébericht sturen. 

Het koken is begonnen Ron Blaauw College Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Ron Blaauw College. Volg Het Ron Blaauw College op Facebook en Instagram voor de laatste info!

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie