Het geheim van Nieuw-Zeelandse wijn

Nieuw-Zeeland, gelegen in het zuidelijkste puntje van de wereld. Wat een prachtig land. Hun historie als wijnland is jong maar de populariteit van de wijnen heeft in korte tijd wel een enorme spurt genomen. Hebben we het over Nieuw-Zeelandse wijn? Dan gaat het gesprek al snel over Sauvignon Blanc. Tijd voor een lesje Nieuw-Zeelandse witte wijn!

website luukskitchen

Beroemd Marlborough 

De Nieuw-Zeelandse wijnstreek Marlborough ligt  in het meest noordelijke punt van het zuidereiland. De wijnbouw is hier pas ontstaan in 1973 (!), maar groeide snel en was daardoor al snel de belangrijkste en grootste wijnstreek van het land. Inmiddels is Marlborough goed voor 50% van de totale Nieuw-Zeelandse wijnproductie en voor bijna 90% van de Sauvignon Blancs uit het land. Het klimaat van een wijnregio is van grote invloed op de ontwikkeling van de wijnstokken en daarmee de wijn die je uiteindelijk in de fles vindt. Zo ook hier. Wijndruiven gedijen goed bij het warme en droge klimaat van Marlborough, met veel zon en frisse nachten. Een ander belangrijk element is de stevige oceaanwind die over de wijngaarden raast. Die wind koelt de druiven die zijn opgewarmd door de felle zon. Een te warme druif wordt te snel rijp en daardoor is er minder tijd om aroma’s te ontwikkelen. Een waar hulpje van de natuur, die wind. 

Visitekaartje: Sauvignon Blanc 

Sauvignon Blanc-wijnen uit Nieuw-Zeeland behoren tot de beste van de wereld en zijn volgens velen uit duizenden herkenbaar. De wijn stuift je glas uit en overrompelt je met een frisheid. Het frisse wordt afgewisseld door tonen van groen fruit met soms een vleug gras. Wil je Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc wijn bestellen? Tip: piepjong zijn ze het allerlekkerst! Doordat de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc de hemel in geprezen wordt, vergeet je bijna dat er ook andere witte druivenrassen groeien waar wijnen van hoge kwaliteit van gemaakt worden. Funfact: tegen de verwachting in, is de Sauvignon Blanc niet het meest aangeplante witte druivenras in Nieuw-Zeeland. Dat is de Chardonnay! Ook de Chardonnays zijn lekker fris, maar zij hebben intensere smaken en meer elegantie. 

Wijn en spijs 

Wat zet je op tafel als je een witte wijn uit Nieuw-Zeeland wilt schenken? Het moge duidelijk zijn geworden: Nieuw-Zeelandse witte wijnen zijn FRIS. En daardoor misschien wel het lekkerst in het voorjaar of de zomer. Of in ieder geval bij een gerecht dat past bij een van die zonnige seizoenen. Visgerechten doen het uitstekend bij deze wijnen, alsook een salade met gamba’s van de grill en mango. Ook lekker: aspergesoep met homemade soepstengels en krokant gebakken ham. 

garnalen van de bbq

Opzoek naar lekkere recepten voor bij de bbq, kijk dan eens naar:

Eet smakeluuk!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie