Biologische wijnen zijn hip en fantastisch lekker:

Jij ziet ze in elke dagwinkel en supermarkt en zelfs de lokale nachtwinkel heeft er vaak minstens één fles van staan.

Op de menukaart van restaurants zijn ze niet meer weg te denken: biologische wijnen. Ze zijn hip, dat staat vast. Maar wat maakt een wijn biologisch? En wat doet dat met de smaak? Zijn ze here to stay of is het gewoon een trend?

wijn in een restaurant

Biologisch label:

Steeds meer wijnhuizen springen op de ‘biotrein’. In Bourgonge werd in 2016 al bijna 10% van de wijngaarden bio-gecertificeerd, tegenwoordig zal dat al een stuk meer zijn. Gaat Bourgogne wijn en de streek straks 100% bio? Het zal nog niet voor nu zijn, maar wie weet wat de toekomst nog brengt. Consumenten zijn zich steeds bewuster van chemicaliën in voedingswaren en bewaarmiddelen die worden toegevoegd tijdens het productieproces. Ook komen in de opgroei van de druiven soms pesticiden en herbiciden kijken. Met het EU-biolabel ken je er zeker van zijn dat de wijn op biologische wijze is vervaardigd en dat de druiven van biologische teelt zijn. Geen pesticiden maar een biologische, natuurlijke bestrijding van ongewenste insecten zoals lieveheersbeestjes die de bladluizen opeten. Geen herbiciden: onkruid wordt mechanisch of handgeplukt. Er wordt enkel natuurlijke mest gebruikt en ga zo maar door.

website luukskitchen

Kater(tje)?

Eigen aan biowijnen is dat ze met veel precisie op natuurlijke wijze gemaakt worden. Chemische geur, smaak en kleurstoffen zijn absoluut uit den boze en niet toegestaan. En sulfieten? Die bewaarmiddelen die ervoor zorgen dat je favoriete wijn niet oxideert en bacteriën geen kans krijgen? Ze zijn wel aanwezig, maar in mindere mate dan in een ‘gewone’ wijn: tot wel 30% minder. Is die Chateau migraine met biologische wijn dan ook verleden tijd? En ja, ook minder sulfieten heeft zijn voordelen. Want, het zijn, naast uiteraard de alcohol, de sulfieten die je die knagende hoofdpijn geven na een misschien iets té gezellige avond wijntjes drinken. Al zin in een wijnproeverijen wil je daarbij helemaal biodynamisch gaan? Kies dan voor natuurwijnen. Die gaan namelijk nog een stapje verder, zij bevatten helemaal geen kunstmatige hulpmiddelen, zijn minder klaar en ondergaan minder filtratie.

Controle:

Mooi allemaal, die regels op het bio label, maar wordt het ook daadwerkelijk gecontroleerd? Wel, biowijn moet aan strikte regels en keuringen voldoen voor die het label mag dragen. De gehele keten wordt door een onafhankelijke keurder (minimaal) jaarlijks gecontroleerd.

Eet smakeluuk!

wijn drinken

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie