Bubbelend het nieuwe jaar in met een champagne of cava:

De decembermaand is de maand waarin we volop bubbels kopen om de feestdagen en het nieuwe jaar in te luiden.Een mooie bubbel kan het hele jaar door gedronken worden. Elke borrel mag immers met een bubbel ingeluid worden en dan moeten we ook zeker het Champagneontbijt niet vergeten.

Champagne 

Mensen hebben het al vaak over Champagne, terwijl er een hele andere bubbel in hun glas zit. Champagne mag alleen Champagne op het etiket voeren wanneer de wijn ook daadwerkelijk uit de Champagne komt. En dan ook nog eens gemaakt wordt volgens de strenge regels die voor de appellation gelden. Belangrijkste druiven voor deze fancy bubbel zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Wijnmakers kiezen zelf welke van deze drie druivenrassen ze gebruiken of maken een blend van twee of drie druivenrassen. Champagne is overal wel te vinden. In de supermarkt, de wijnwinkel en natuurlijk ook online. Champagne kopen is dus helemaal niet zo moeilijk. Het is wel een stuk lastiger om de juiste Champagne te vinden. Want niet elke bubbel uit deze streek is even goed, ook al hangt er een prijskaartje aan. Bestudeer daarom ook goed de proefnotitie die online vaak bij de wijnen gegeven wordt en bekijk reviews van de wijnen. 

Cava 

Cava wijn is de Spaanse Champagne om het zo maar te noemen. De productiemethode is namelijk gelijk: de méthode traditionnelle. Dat wil zeggen dat er een tweede gisting op fles plaatsvindt. Dat is het moment waarop de bubbels worden gevormd. Een Cava of Champagne begint altijd eerst als stille wijn, dus zonder bubbels. Dan bepaalt de wijnmaker de beste blend en wordt de wijn gebotteld op dikke champagneflessen met een beetje suiker en gist. Dan start de tweede gisting, maar omdat het koolzuur niet weg kan, worden de bubbels gevormd. De flessen cava moeten dan minimaal 9 maanden liggen rusten om volledig tot rijping te komen. Des te langer de rijping, des te mooier de smaak. Voor Champagnes is de minimale rijping 15 maanden op fles.  

Prosecco 

Prosecco is de welbekende Italiaanse bubbel. De wat duurdere en vaak betere Prosecco’s, worden op dezelfde manier als Champagne en Cava gemaakt. Maar er is ook een veelgebruikte goedkopere methode, namelijk de cuve close / Charmatmethode. De basiswijn ondergaat dan een korte tweede gisting in een grote afgesloten tank en wordt dan gebotteld. 

En nog veel meer 

Uiteraard bestaan er nog vele andere bubbels op de wereld met elk een uniek karakter. Benieuwd naar al die verschillen. Koop dan eens, samen met vrienden, een aantal verschillende soorten bubbels en ga op onderzoek uit. Denk ook nog aan Crémant, Sekt, Vonkewijn, Lambrusco en Asti Spumante. 

vega bitterbal

Meer inspiratie?

Ben je opzoek naar lekkere gerechten voor bij de borrel, kijk dan eens hier:

Eet smakeluuk

avocado spread maken

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met ‘Wijnbeurs.nl’

Geef een reactie