Oosterschelde kreeft eten in Zeeland:

Enkele weken geleden was het zover en mocht ik de eerste Oosterschelde kreeft proeven in Zeeland. In deze blog vertel ik je er alles over.

Ik begon mijn Zeeuwse avontuur met een prachtige uitleg over lamsoor en zeekraal door Co Schot. Co is een Zeeuw die zo nu en dan aan de rand van de Zeeuwse dijken zelf lamsoor en zeekraal mag plukken. Het was prachtig om te zien met hoeveel passie hij hierover kon vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste zeekraal die in Nederland verkrijgbaar is uit Marokko komt? Voor mij een nieuw weetje!

zeekraal uit zeeland

lunch bij brasserie sailor’s inn:

Genieten van heerlijke vistartaar met een prachtige opgemaakte scheermes gevuld met schelpdieren. Dit voorgerecht was echt iets voor mij! De ‘Siegrist’ chardonnay maakte deze wijnspijs zeer aangenaam kan ik je vertellen. We genoten ook nog van een stuk tarbot, dus ik kan wel zeggen een zeer smaakvolle lunch en een goede start van de persreis in Zeeland!

vistartaar met zeevruchten

het watersnoodmuseum maakte indruk!

Ik was er nog nooit eerder geweest, maar wat maakte dit indruk op mij. Van tevoren kregen we beelden te zien van overlevenden van deze ramp uit 1953. Wat me het meest is bijgebleven zijn de ontelbare verhalen, voorwerpen en namen die het museum op een prachtige manier laat zien. Ik ga zeker nog eens terug om dit wat uitgebreider te bekijken, want dit is zeer de moeite waard. Combineer jouw Zeelandreis zeker met dit prachtige museum. 

hotel mondragon en een prachtige rondleiding door zierikzee:

De vorige keer dat ik in Zierikzee sliep bij Hotel Mondragon zag ik al hoe mooi en authentiek Zierikzee is. Ik vond het dus erg leuk toen ik in het programma zag staan dat we rondgeleid zouden worden door Zierikzee. Deze stad heeft flink te leiden gehad bij de Watersnoodramp en dat was ook goed te zien. Bijzonder om mee te maken.

In de avond genoten we van Franse brasseriehapjes, zoals wijngaardslakken, charcuterie planken en verschillende soorten kazen. De wijnen waren bijzonder lekker in combinatie met de hapjes die we gepresenteerd kregen. Deze kwamen uit de Ahrdal (Duitsland). 

het opvissen van de oosterscheldekreeft:

De dag erna was het zover; de eerste Oosterscheldekreeft zou worden opgevist door Robin van der Hoek, commissaris Han Polman en Nelleke Launspach, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Terwijl we met alle deelnemers de boot opgingen, vaarden we met elkaar naar de plek waar de kreeft opgevist zou worden. Later die dag werd de kreeft geveild en ging het bedrag naar de Maagleverdarm Stichting. 

oosterscheldekreeft

oosterscheldekreeft proeven in de nieuwe kerk in zierikzee:

Als foodblogger toch wel een van de leukste onderdelen; kreeft proeven! We begonnen onze lunch met geschroeide Oosterschelde kreeft van de barbecue, in de vorm van een vistartaar. Onwijs lekker en smaakvol. 

oosterschelde kreeft

De fruit de mer schotel was helemaal genieten. Ik vind het zo fantastisch om rauwe vis te combineren met gekookte vis. Eigenlijk spreekt iedere bereiding mij aan. 

Wat was het weer een fantastische persreis en wat heeft Zeeland toch veel te bieden. Ik kijk er altijd naar uit om dit stukje Nederland te ontdekken.

fruit de mer proeven

Speciale dank aan Nelleke Launspach en Balth Roessingh voor de fantastische organisatie, alsmede Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, Hotel Mondragon, restaurant Cristo, restaurant Sailor’s Inn en het Watersnoodmuseum. 

Enkele foto’s in deze blog zijn gemaakt door Jan de Carpentier, Limitfotografie, waarvoor dank.

Mocht je mijn vorige Zeeuwse persreis willen teruglezen, dan kan dit hier. 

eet smakeluuk!

Geef een reactie