Volkoren ravioli met ricotta/kaasvulling:

zelf volkoren ravioli maken

Volkoren pasta is een gezondere keuze dan de witte pasta’s. Ik vertel je in deze blog hoe je dit precies maakt.Het is eigenlijk wel een must om je eigen pastamachine te hebben. Ik leg je hieronder stap voor stap uit hoe je deze heerlijke pasta zelf kunt maken.

Mocht je nou geen pastamachine hebben, dan kun je ook aan de slag met een deegroller, maar dit is wel wat lastiger.

De ingredienten:

Voor ongeveer 20 ravioli’s

 • 150 gr volkorenmeel
 • 2 eieren
 • 200 gr ricotta of zelf ricotta maken
 • 10 gr verse bladpeterselie
 • 50 gr Parmezaanse kaas
 • Zout/peper naar smaak
 • 3 el extra vergin olijfolie

Extra nodig:

 • Kleine kookring
 • Pastamachine of deegrol

zelf ravioli maken

De bereidingswijze:

Zeef het meel en maak een kuiltje in het midden. Breek 2 eieren open en meng dit tot een pastadeeg. Je begint met het mengen van de eieren en gebruikt hiervoor 1 hand, zodat de andere schoon blijft. Voeg steeds beetje bij beetje wat meel toe zodat het een grote bol met deeg wordt.

Meng de ricotta met de geraspte Parmezaanse kaas en wat peper. Je kunt de helft van de peterselie toevoegen voor extra smaak.

Voor het maken van de pastavellen kies ik stand 2 en stand 5 voor de ravioli’s. Gebruik 1/4 van het deeg, bestrijk steeds met meel zodat het deeg niet teveel plakt. Rol uit op stand 2 van de pastamachine en bestrijk opnieuw met meel. Vervolgens haal je het pastavel door de pastamachine, maar nu op stand 5. Herhaal dit 3 keer.

Je hebt nu 4 vellen. Op 2 vellen maak je met een kleine kookring rondjes. Dit wordt het formaat van de ravioli’s. Iedere ravioli vul je ongeveer met 2 tl van de kaasvulling. Leg het tweede vel op het vel met de vulling en druk stevig aan. Snijd uit met de kookring en verwijder het overgebleven deeg.

Met het overige deeg kun je tagliatelle maken of haal dit nogmaals door de pastamachine voor de laatste ravioli’s.

Kook de ravioli’s in ruim kokend water in 5 min beetgaar. Breng op smaak met peterselie, olijfolie, Parmezaanse kaas en zwarte peper.

Variaties en meer:

 • Liever witte bloem gebruiken? De verhouding is dan 200 gr bloem en 2 eieren.
 • Verse dragon smaakt hier heerlijk bij.
 • Je kunt de vellen ook gebruiken voor het maken van een lasagne.

Meer pastarecepten?

Op mijn website vind je meer heerlijke pastarecepten, zoals:

Eet smakeluuk!

zelf volkoren ravioli maken

 

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Catharina schreef:

  Zo leuk zelf pasta maken, ga ik ook eens doen.

  1. luukskitchen schreef:

   Het is heerlijk om zelf te maken Catharina

 2. Kim schreef:

  Hoi Luuk, misschien een gekke vraag, maar als je de meel zeeft, is het toch geen volkoren meer?? Aangezien juist de gezonde vezels achterblijven in de zeef? Ik hoor het graag! Voor mijn zwangerschapssuiker is het belangrijk dat het wel volkoren is namelijk. 🙂

  1. luukskitchen schreef:

   Het nadeel als je dit niet doet, is dat het deel veel sneller stuk gaat en breekt. Het is optioneel, want je hebt wel gelijk idd ☺️

   1. Kim schreef:

    Beide geprobeerd. Zonder zeven heeeel plakkerig en ‘onhandelbaar’. Dat is in de prullenbak beland. Met zeven had ik iets meer gezeefde bloem nodig. Misschien had ik grote eieren. Het was heerlijk! Smaakvoller dan de witte bloem versie die we ook gemaakt hadden. Beetje boter en salie, olijfolie en zout en peper.. HEERLIJK!

   2. luukskitchen schreef:

    Wat super om te horen! Altijd belangrijk om wat extra bloem te gebruiken als het deeg teveel plakt. Dank voor je leuke reactie !

Geef een reactie