Saucijzenbroodjes; recept van mijn vader:

Deze keer een echt weekendrecept. De lekkerste komen vers van de bakker, daar ben ik het helemaal mee eens. Deze variant is een heerlijke optie voor thuis en het recept is afkomstig van mijn vader
Aan de slag:
Ik kocht als puber met regelmaat saucijzenbroodjes bij de bakker in mijn dorp. Eerst het bladerdeeg eraf scheuren en opsnoepen en later het vlees. Rare gewoonte eigenlijk, haha.
Mijn vader maakt deze broodjes met regelmaat en dit is een leuk recept voor op mijn blog. Het leuke; letterlijk gemaakt bij Luuk is zijn kitchen!
Ingredi├źnten:
  • 300 gr gehakt hoh (rundergehakt wordt te droog)
  • Sneetje oud wit brood
  • Gehaktkruiden voor 500 gr gehakt
  • 2 eieren
  • Snuf verse nootmuskaat
  • 2 el melk
  • Pak bladerdeeg (geen roomboter)
Bereidingswijze:
Giet de melk op een bord, snijd van het brood de korstjes en leg in de melk.
Doe het gehakt, met de kruiden, 1 ei, en het uitgeknepen sneetje brood in een kom. Rasp er verse nootmuskaat over en meng alles door elkaar.
Leg de plakjes ontdooide bladerdeeg uit op het werkblad en verdeel het gehakt in de vorm van een worstje over het bladerdeeg. Je kunt het per vel afwegen maar na enige oefening gaat het razendsnel door een spuitzak te gebruiken. (Ik deel het gehakt eerst in twee├źn zodat ik aan het eind wat beter uitkom kwa verdeling)
Vouw het bladerdeeg dicht en druk goed aan. Wacht niet te lang met het verwerken anders droogt het bladerdeeg uit en plakt niet meer aan elkaar. Eventueel los je dat op door een uiteinde met ei in te smeren.
Als je de saucijzenbroodje hebt gevouwen, snijd je de bovenkant (waar de worst zit) ong. 6 keer met een scherp mesje in om mooie streepjes op het broodje te krijgen. Snijd net niet helemaal door het bladereeg….. Dat is omdat het oog ook wat wilt!
Het platte gedeelte van het broodje prik je een zestal keren met datzelfde mesje in. Dit zorgt ervoor dat eventuele lucht kan ontsnappen terwijl het broodje bakt en het broodje mooi in model blijft.
Vervolgens smeer je de broodjes met een geklutst ei in. Als je dat 2 keer doet krijg je er een mooiere kleur/glans op.
Hierna afbakken volgens de aanwijzingen op het pakje bladerdeeg.
Variaties en meer:
Meer bakrecepten vind je terug op mijn blog, zoals:
Eet smakeluuk!

Geef een reactie