De Oesterij in Yerseke heeft de lekkerste oesters

Enkele weken geleden zag ik hoe de bodemcultuurmosselen in Yerseke werden binnengehaald tijdens de opening van het mosselseizoen. Voor De Oesterij was er een speciale rol weggelegd deze dag. De Oesterij, een bedrijf wat al sinds 1906 oesters en mosselen kweekt,  ligt aan de dijk in Yerseke. Aan de achterkant van dit mooie pand kun je heerlijk lunchen of dineren met uitzicht over de Zeeuwse oesterbedden. Een uniek plekje gewoon te vinden in ons eigen Nederland!

Ik ben zelf echt een oesterfan en het liefst eet ik ze met citroensap, zwarte peper en een beetje rode wijn azijn. Bij De Oesterij liet ik dit even los en kon ik gaan genieten van een aantal soorten oesters met verschillende bereidingen.

De rauwe oesters (creuses):

We begonnen de proeverij met 3 soorten rauwe oesters. Voor mij de bekendste oestersoort, de Fine de Claire uit Frankrijk. Een ietswat langwerpige oester, die door de gastvrouw werd geadviseerd om als eerste te proeven. Met wat gemalen peper en citroensap liet ik hem voorzichtig naar binnen glijden. Zoals ik ben gewend, een heerlijke smaak.

De tweede oester die we proefden was afkomstig uit de Zeeuwse oesterbedden van Yerseke; hoe tof! Een ietswat kleiner schelpje met een flinke oester erin. De smaak was wat ziltiger en de oester zelf was vleziger.

Mijn favoriet was de oester uit Ierland, wat ik eigenlijk niet zou verwachten. Een oester met een wat romige vissmaak, ook weer voorzien van wat peper en citroensap. Man, wat kan ik toch genieten van verse oesters.

Gegratineerde en gestoomde oesters:

Tijd voor een tweede ronde, maar dan met verschillende bereidingen. We begonnen nu met een gestoomde oester bedekt met Hollandaise schuim. Ietswat huiverig ging ik deze oester proeven, omdat ik altijd dacht dat een oester rauw gewoon het lekkerst is. Toch was ik blij verrast door deze smaak en vond ik de combinatie echt ontzettend smaakvol.

De oester met Oosterse dressing was helemaal hemels. De smaak van het sesamolie in combinatie met de bosui en rode peper zorgden voor een ware smaakexplosie. Wat kun je toch veel kanten op met deze mooie schelp!

Als laatste proefden we een gegratineerde oester uit de oven met kaas. Ik denk wel de meest toegankelijke oester om te proeven als je dit voor de eerste keer doet, mede doordat de smaak van de oester minder aanwezig is. Persoonlijk niet mijn favoriet, maar zeker leuk om ook geproefd te hebben en een mooie variatie.

Huisgemaakte kreeftensoep:

Mijn vader, een ware fan van een krachtige bisque zei al bij binnenkomst: ‘er staat een bisque op het menu Luuk’. Wat bleek; ook de huisgemaakte kreeftensoep mochten we proeven. Hij voldeed aan alle verwachtingen; de kreeftsmaak was intens en er zaten ook fijngesneden stukjes kreeft in. Een heerlijke soep met een verbluffende smaak.

Gekookte mosselen:

De vorige keer bij het mosselevent genoot ik al ultiem van deze smaakvolle mosselen samen met Heerlijke Happen.  Nu mocht ik weer genieten van de mosselen met lamsoor, zeekraal en ui. Deze bereiding is vast een geheim en niet te evenaren, maar ik ga binnenkort een poging wagen om zoiets vergelijkbaars te maken. Samen met een heerlijk glas witte wijn erbij genoten wij volop van alle heerlijkheden die wij mochten proeven bij de Oesterij.

Ook overtuigd?

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met de Oesterij. Ik verwijs je graag door naar mijn ‘disclaimer’ als je benieuwd bent naar dit soort samenwerkingen. 

Eet smakeluuk!

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Roefie 1 schreef:

    Jeetje Luuk wat gaaf allemaal… wat zullen jullie genoten hebben 😍

    1. luukskitchen schreef:

      Het was onwijs lekker allemaal

Geef een reactie