Octopus sous vide bereid met knoflook en olijfolie

Enkele weken geleden kreeg ik van Byzoo een sous vide sticken vacuüm sealer. Ik heb zelf nog nooit eerder gerechten sous vide bereid, maar ik ben na een keer testen al meteen super enthousiast. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Vacuum sealer en sous vide stick:

Eigenlijk is een vacuum sealer onlosmakelijk verbonden aan een sous vide stick, doordat je het gerecht wat je gaat bereiden eerst moet sealen. In de beschrijving die je erbij ontvangt, is duidelijk te lezen hoe dit gebruiksvriendelijke apparaat werkt. Heel technisch ben ik niet, maar voor mij was het peanuts.

De sous vide stick is makkelijk vast te maken aan een grote pan. Steek de stekker in het stopcontact, kies de tijd en temperatuur en de sous vide stick neemt alles vanzelf over.

De voordelen:

Ik vind een gezonde leefstijl erg belangrijk. Puur en eerlijk eten draagt hier aan bij en door deze bereiding blijven alle smaken behouden. Niks gaat verloren door de verhitting en dat zie je en proef je vooral ook terug. Met enkel wat ingrediënten kun je een stuk vlees, vis of groenten heerlijk op smaak brengen.

Aan de slag:

Tijd om te testen; ik ging naar de groothandel en kocht een flinke octopus. Samen met wat verse en gedroogde kruiden bracht ik deze vis op smaak. Ik had dit al eens gegeten op vakantie in Spanje en ook toen werd de vis sous vide bereid. Ik weet nog hoe intens ik genoot van het bordje wat op dat moment voor me stond. Toen me gevraagd werd om met dit apparaat aan de slag te gaan, was de keuze voor een octopus dus al snel gemaakt.

De ingrediënten:

  • 1 kleine octopus van zo’n 400 gr
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 tl (keltisch) zeezout
  • 1 el extra vergin olijfolie
  • Versgemalen peper
  • 1/2 citroen

De bereidingswijze:

Stop alle ingrediënten in een sealzak en wrijf goed in, zodat de octopus alle smaken goed kan opnemen.

Verwarm ruim 4l water in een pan en stel de sous vide stick in op 77 graden Celsius. Laat de vis 3 uur langzaam garen. Haal de vis uit het zakje en houdt de marinade apart.

Verdeel de vis over een bord, rasp de citroen erboven en serveer met wat verse partjes. Verdeel wat marinade over de octopus.

Variaties en meer:

  • Bestrooi met gerookt paprikapoeder. Er zijn twee soorten; de zoete en een pikante variant.
  • Byzoo heeft nog veel meer leuks, zoals een droogoven. Ik maakte er gedroogde appelchips en mango mee.
  • Snijd de octopus in stukken en kook er 200 gr verse pasta bij. Verdeel de marinade over de pasta en verdeel de octopus erover.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Slowjuice en Byzoo. Wil jij nou ook eens sous vide koken, hou dan mijn blog in de gaten, want er komen binnenkort meer gerechten online die sous vide bereid zijn.

Eet smakeluuk!

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie