Droogoven om je eigen groente en fruit te drogen

Van gedroogde mango tot ‘zon’gedroogde tomaten en frambozen tot appelchips; de afgelopen tijd heb ik geëxperimenteerd met de droogoven. In deze blog lees je erover.

Aan de slag:

Al snel werd me duidelijk dat het drogen van producten moeilijker is dan verwacht. Niet al het fruit is geschikt om te drogen. De frambozen werden bijvoorbeeld echt hard en waren niet meer smaakvol.

Ik probeerde ook om zoete aardappel te drogen, zodat ik hier zoete aardappelchips van kon maken. Dit lukt niet, doordat het product niet bakt in een droogoven. De zoete aardappels waren hard en droog en niet meer te eten.

Natuurlijk ging niet alles mis wat ik bereidde met de droogoven. De gedroogde mango en appelchips zijn absolute favorieten. Ik koop beide producten al jaren bij een biologische supermarkt en nu kan ik dit eindelijk zelf thuis maken!

Banaan in dunne schijfjes gesneden is ook erg geschikt. Prima optie voor een gezond tussendoortje en lekker door de yoghurt of kwark.

Wat ook nieuw was om te maken; fruitleer. Ik heb bijna 1 kg frambozen in de keukenmachine gepureerd en dit mengsel uitgestreken op 2 vellen bakpapier. Dit deed me erg denken aan de zure snoepmatten van vroeger.

Als laatste de ‘zon’gedroogde tomaten: deze hebben ruim een maand in olijfolie gestaan om wat smaken op te nemen en zijn erg lekker. Ik ga deze verwerken in een tomatentapenade.

De tijden:

Ik koos iedere keer voor 57 graden Celcius en liet de droogoven vervolgens 8 uur z’n werk doen. Voor het fruitleer, de mango en appelchips was dit voldoende tijd. De tomaten hadden meer tijd nodig en heb ik 2×8 uur laten drogen.

Variaties en meer:

Ik heb nog meer interessante reviews voor je, zoals:

 • De sous vide stick van Byzoo, waarmee je heerlijke gerechten kunt bereiden.
 • Zien hoe je zelf yoghurt kunt maken, lees dan deze blog.
 • Ben je al bekend met de Magic boxen van Too Good To Go? Je lees in deze blog meer over mijn ervaring met deze pakketten.

Eet smakeLuuk

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Kool Family schreef:

  Staat op mijn verlanglijstje voor als we verhuizen naar een huis met een grotere keuken…

  1. luukskitchen schreef:

   Echt een aanrader

Geef een reactie