Droogoven:

Van gedroogde mango tot ‘zon’gedroogde tomaten en van frambozen tot appelchips; de afgelopen tijd heb ik flink geëxperimenteerd met de droogoven van Byzoo. In deze blog ga ik je hier meer over vertellen.

Aan de slag:

Al snel werd me duidelijk dat het drogen van producten moeilijker is dan verwacht. Niet al het fruit is geschikt om te drogen. De frambozen werden bijvoorbeeld echt hard en waren niet meer smaakvol.

Ik probeerde ook om zoete aardappel te drogen, zodat ik hier zoete aardappelchips van kon maken. Dit lukt niet, doordat het product niet bakt in een droogoven. De zoete aardappels waren hard en droog en niet meer te eten.

Natuurlijk ging niet alles mis wat ik bereidde met de droogoven. De gedroogde mango en appelchips zijn absolute favorieten. Ik koop beide producten al jaren bij een biologische supermarkt en nu kan ik dit eindelijk zelf thuis maken!

Banaan in dunne schijfjes gesneden is ook erg geschikt. Prima optie voor een gezond tussendoortje en lekker door de yoghurt of kwark.

Wat ook nieuw was om te maken; fruitleer. Ik heb bijna 1 kg frambozen in de keukenmachine gepureerd en dit mengsel uitgestreken op 2 vellen bakpapier. Dit deed me erg denken aan de zure snoepmatten van vroeger.

Als laatste de ‘zon’gedroogde tomaten: deze hebben ruim een maand in olijfolie gestaan om wat smaken op te nemen en zijn erg lekker. Ik ga deze verwerken in een tomatentapenade.

De tijden:

Ik koos iedere keer voor 57 graden Celcius en liet de droogoven vervolgens 8 uur z’n werk doen. Voor het fruitleer, de mango en appelchips was dit voldoende tijd. De tomaten hadden meer tijd nodig en heb ik 2×8 uur laten drogen.

Variaties en meer:

 • Vlees of vis drogen staat op mijn lijstje voor een volgend project.
 • Als het weer rond sept/okt omslaat, wil ik de verse kruiden uit mijn moestuin gaan drogen om op te slaan.
 • Ik heb banaan gedroogd en wil binnenkort ook testen of bakbanaan geschikt is.

Ook interesse in zo’n mooie droogoven? Check even de site van Slowjuice

Eet smakeLuuk

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Kool Family schreef:

  Staat op mijn verlanglijstje voor als we verhuizen naar een huis met een grotere keuken…

  1. luukskitchen schreef:

   Echt een aanrader

Geef een reactie