Koken met kruiden uit je eigen kruidentuin:

Een goed gerecht staat of valt met de kruiden die je gebruikt.

Goed gekozen kruiden dienen een gerecht te ondersteunen, tillen het naar nieuwe hoogtes of onderlijnen de aanwezige smaken van de ingrediënten. De meeste thuiskoks hebben een mooie voorraad gedroogde kruiden in hun kast staan, maar vergeten daarbij de verse kruiden. Deze zijn minstens zo belangrijk in mijn ogen. 

Nochtans kan je met verse kruiden een heel nieuwe dimensie aan je gerecht geven. Bovendien zijn verse kruiden helemaal niet moeilijk te kweken. Al wat je nodig hebt, is een kruidenbak, potgrond en een reeks jonge planten of zaden en voor je het weet, heb je een bloeiende kruidentuin. 

kruidentuin maken

Planten en groeien

Voor je aan de bouw van je kruidentuin start, bedenk je best even welke kruiden je vaak wil gebruiken. Koks die houden van de Italiaanse keuken planten best kruiden zoals rozemarijn, oregano en basilicum. Liefhebbers van de Engelse keuken hebben meer aan munt. 

Niet alle kruiden gedijen op dezelfde plaats. Munt groeit bijvoorbeeld goed in een vochtig en schaduwrijk hoekje van je tuin, terwijl basilicum net veel zon nodig heeft. Plant je kruidentuin zo dat je kruiden in de beste omstandigheden kunnen groeien. 

Kruiden kiezen voor je gerecht

Is jouw kruidentuin mooi aangegroeid? Dan kan je gaan oogsten. Knip enkele takjes van je kruidenplant, maar laat de rest gewoon staan. Zo kan het plantje lekker doorgroeien en ben je verzekerd van een constante oogst. 

Experimenteer gerust volop met de kruiden uit je tuin. Probeer bijvoorbeeld eens een pasta met verse tuinkruiden zoals peterselie, knoflook en lente-ui. Scheutje olijfolie of zelfs een beetje room erbij en hop, je kan zo aan tafel. Heerlijk met een glaasje Bourgogne wijn, dat maakt het gerecht helemaal af.

wijn in een restaurant

Te veel kruiden? Drogen en invriezen 

Groeit je kruidentuin wel erg goed en heb je meer dan je op krijgt? Dan is het tijd om de kruiden te verwerken. Sommige kruiden, zoals tijm en rozemarijn, kan je eenvoudig drogen door ze ondersteboven op een droge plaats in je huis te hangen. Andere kruiden, zoals lavas, peterselie en bieslook, laten zich prima invriezen om op een later tijdstip te gebruiken. 

Creëer bijvoorbeeld een mix van kruiden die je maar uit je vriezer hoeft te halen om je gerecht op te peppen. Vul daarvoor een ijsblokjesdoos met verse kruiden en olijfolie en vries dat in. Heb je kruiden nodig? Dan haal je een blokje olijfolie met kruiden uit de vriezer en laat je het smelten in de pan of rechtstreeks in je pastasaus. Laat het geheel even sudderen, schenk jezelf een glaasje Chardonnay wijn in en geniet. 

eet smakeluuk!Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie