Een dag meewerken bij Resto VanHarte in Amsterdam Noord:

In de weken voor Kerst vind ik het des te belangrijker om stil te staan bij de medemens. Toen ik door Chaudfontaine en Resto van Harte werd uitgenodigd om te koken, was ik direct enthousiast. Bij Resto VanHarte hebben ze hier iets heel moois op bedacht.

Resto VanHarte; het concept:

Of je nou een avond gezellig met buurtgenoten wilt eten of omdat je bijvoorbeeld ‘tussen de mensen’ wilt zijn, bij Resto VanHarte is iedereen welkom. Voor een klein bedrag per persoon krijg je een drie gangendiner aangeboden, wat volledig wordt bereid door vrijwilligers in de keuken. Zo is Sanne Doedens enkele jaren geleden begonnen bij ‘Buurthuis de Meeuw’, waar ze samen met haar team vrijwilligers 2 keer per week kookt voor de gasten.

Ik vond het prachtig om te zien dat er meerdere belangen komen kijken bij dit werk. Enerzijds heeft de vrijwilliger de kans om uit een sociaal isolement te komen, terwijl een ander graag meehelpt in de keuken om de Nederlandse taal te leren. Verschillende soorten mensen met een duidelijke passie voor koken.

Mijn dag bij Resto VanHarte:

Samen met Robin van de blog ‘Eatlifetravel’ hielpen wij een dag mee in de keuken. De gasten kregen de volgende gerechten aangeboden:

  • Een knolselderijsoep met peterselie-olie
  • Een tomatenstoof met kippendij, polenta en groene sla
  • Een appelcake met Bastogneslagroom

Samen met Jeremy, een van de vrijwilligers, was ik verantwoordelijk voor het hoofdgerecht. Ik sneed de kip, zorgde dat de tomatenstoof goed op smaak was en maakte de borden op voor de andere vrijwilligers die in de bediening stonden.

De link met Chaudfontaine:

Chaudfontaine vind het belangrijk om mensen samen te brengen aan tafel, voor een goed gesprek en een gezellige avond. Met de combinatie van lekker eten en kwalitatief mineraalwater is een samenwerking tussen RestoVanHarte en Chaudfontaine een mooie combi. Juist deze missie sprak mij enorm aan!

Op iedere tafel stonden 2 flessen water van Chaudfontaine; een fles plat water (blauwe dop) en een fles lichtbruisend water (groene dop). Iedereen hoort erbij in de samenleving en daarom steunt Chaudfontaine dit mooie initiatief.

Ik kan dit natuurlijk als geen ander omarmen, juist ook in de donkere dagen voor Kerst, waarin eenzaamheid een grote rol kan spelen. Ik vond het prachtig om te zien dat mensen voor een kleine prijs niet alleen kunnen genieten van versgemaakt eten, maar ook even weg zijn uit hun vertrouwde omgeving en gesprekken voeren met andere mensen uit hun buurt.

Wat ik prachtig vond om te merken, is dat de gasten het heel erg waardeerden om gewoon een praatje met mij te maken. Of het nou ging over het weer buiten of de flessen van Chaudfontaine, met wat extra aandacht heb ik ervoor kunnen zorgen dat men een heerlijke avond heeft gehad.

Via deze weg wil ik Sanne Doedens en haar fantastische team van vrijwilligers nogmaals bedanken voor de gastvrijheid en de mooie aanpak van ‘Resto VanHarte de Meeuw, alsmede de gasten voor hun eerlijkheid en oprechte verhalen. 

Eet smakeluuk!

Geef een reactie