Hoe reuma ook ineens weer kan opspelen:

Geschatte leestijd: 3 minuten

Ruim 3 jaar geleden is er bij mij reumatoïde artritis vastgesteld. Tijd om weer een update te geven hoe het met mij gaat. Hoe reuma ook ineens weer kan opspelen:

Stoppen met medicatie:

Ruim 1 jaar geleden ben ik in overleg met mijn reumatoloog gestopt met het toedienen van medicatie. Ontstekingwaardes waren al langere tijd positief en hierdoor leek medicatie gelukkig niet meer nodig te zijn. Ik slikte 32 pillen per week en ik was onwijs blij dat ik hiermee  mocht stoppen.

Omdat stoppen met medicatie ook een keerzijde kan hebben, besloot ik te beginnen met het slikken van voedingssupplementen. In deze blog lees je daar meer over.

Leefstijl aanpassen:

In het afgelopen jaar heb ik veel aanpassingen hiervoor gedaan. Qua voeding ben ik veelal glutenvrij gaan eten en eet ik zoveel mogelijk biologisch. Pure en onbewerkte voeding; daar geloof ik echt heilig in!

Qua sporten ging ik 3x per week naar de sportschool, fietste ik regelmatig door het hartje van Amsterdam en ging ik na ieder sportbezoek de sauna in om de spieren en gewrichten goed warm te maken. Ik had hier echt zichtbaar resultaat van, zowel mentaal als fysiek. Ik kwam tot nieuwe ideeen voor mijn bedrijf, kon m’n hoofd goed leeg maken en was grenzen aan het opzoeken qua uithoudingsvermogen.

Thuiszitten door het Coronavirus:

Sinds ongeveer 2 maanden is er een andere tijd aangebroken in ons land, maar eigenlijk in de hele wereld. Dingen die voorheen vanzelfsprekend zijn, zijn dat van de een op de andere dag niet meer. Sporten is er daar bijvoorbeeld 1 van.

Ik heb echt de discipline gehad om thuis flink aan de slag te gaan. Ik heb dit een tijdje vast kunnen houden met de DISQ,  maar daarnaast liep ik vooral graag buiten hard. Nu zitten we vooral binnen en ik merk dat mijn lijf vaker ‘op slot’ gaat. Een betere omschrijving is er eigenlijk niet, maar gewrichten zijn vaker stijf en bij mij ook zichtbaar dik en soms rood.

Ik kan nu zeggen dat ik de sportschool enorm mis, wetende dat mijn lijf hier zoveel baat bij heeft. Lange tijd was ik klachtenvrij of ontstonden klachten nadat ik bijvoorbeeld een druk weekend achter de rug had. Nu ervaar ik vrijwel dagelijks gewrichtspijnen waar ik wat mee moet.

Inplannen van een afspraak:

Hoewel reuma lange tijd geen onderdeel was van mijn dagelijks functioneren, is dat helaas de laatste tijd anders. Aangezien ik met mijn leefstijl totaal geen voorstander ben van medicatie, voel ik ook dat ik realistisch moet zijn in deze. Soms heb je simpelweg geen keuze en moet je luisteren naar je lichaam. Ik voel inmiddels als geen ander wanneer pijn te ver gaat en dat is met een chronische ziekte soms niet mals.

We gaan zien wat eruit gaat komen en ik hoop vooral dat we snel terug kunnen naar het oude vertrouwde. In overleg met mijn reumatoloog zal ik van de week de juiste beslissing nemen en bekijken wat mijn lichaam op dit moment nodig heeft.

Ik hou jullie op de hoogte!

Volg Luukskitchen ook op bijvoorbeeld Facebook en Instagram en Pinterest. Op deze manier kun je nog beter volgen wat ik allemaal doe en dus mis je niks! Ik vind het fantastisch als je met mijn recepten aan de slag gaat en dit deelt met de #luukskitchen. Heb je hulp op afstand nodig, dan mag je mij altijd een privébericht sturen. 

Home » Recepten, van ontbijt tot desserts: » Hoe reuma ook ineens weer kan opspelen:

Hoe reuma ook ineens weer kan opspelen:

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Siny schreef:

  Hallo Luuk, vreselijk om zo jong al reuma te hebben maar wat was je goed bezig zeg! Ik help je hopen dat de sportscholen binnenkort ook weer open mogen, op wat voor manier dan ook.
  Mag ik je een tip geven? Ik wilde je artikel lezen op mijn mobiel en het eerste wat ik zag is de prominente reclame van herenshirts. Daaronder een foto van jezelf en die 2 dingen vulden mijn hele scherm. Ik wilde wegklikken maar scrolde even naar beneden en zag dat jouw artikel daar begon. Je schrijft prettig, zou zonde zijn als meer mensen wegklikken zonder te scrollen!
  Succes met alles!
  Siny

  1. luukskitchen schreef:

   Dank voor je lieve reactie Siny. We gaan het zien vd week 🙂

Geef een reactie