Luuk 2019, mijn verhaal over de reuma

Wat fijn om te kunnen zeggen dat ik 2019 start zonder medicatie. Ruim 1,5 jaar slikte ik dagelijks 32 pillen per week, waar ik eerder al een blog over schreef. In deze blog meer info over de nieuwe ontwikkelingen wat betreft de reuma.

Ik was gisteren weer voor een controle in het ziekenhuis. Enkele weken geleden besloot ik om ‘cold turkey’ te stoppen met het slikken en toedienen van mijn medicijnen. Ik was het zo zat om mijn lijf vol te stoppen met rotzooi en dus besloot ik om ermee te stoppen. Dit kan natuurlijk twee kanten op gaan, want de medicatie zit op dit moment nog in mijn lijf. Toch durfde ik dit aan, gezien het feit dat ik me al maanden goed voel en ook weer alles kan. Dat is voor mij bijzonder om te kunnen zeggen, aangezien ik 1,5 jaar geleden met moeite kon kauwen, niet kon sporten en vaak met moeite kon opstaan. Het is bijzonder om te ervaren als dit soort dagelijkse bezigheden ineens niet meer zo vanzelfsprekend zijn.

In overleg met de reumatoloog heb ik gisteren verteld dat ik ben gestopt met de medicatie. Hij steunde mij in de gemaakte keuze, maar heeft ook plan b uitgelegd. Dit betekent dat, mocht ik een terugval krijgen, dat ik weet wat ik moet doen. Het is een geruststellende gedachte dat ik weet dat ze voor mij klaarstaan mocht dat weer nodig zijn.

Mijn aanpassingen:

Als je mij al langere tijd volgt, dan weet je vast nog wel dat ik een tijd lang bij een orthomoleculaire arts liep voor advies. Ik heb hier nogmaals bevestigd gekregen wat ik al wist; mijd geraffineerde suikers. Suikers kunnen ontstekingsbevorderend werken en in mijn geval kan dat dus extra gevaarlijk zijn.

Ook gebruik ik vaker verse gember en kurkuma in pure en biologische vorm. Ik wil hiermee niet zeggen dat dit alles heeft opgelost, maar het heeft voor mij wel voor een stukje bewustwording gezorgd.

Ik kan weer sporten en dat heb ik in 2018 ook flink gedaan. Ik ben op dit moment beste vrienden geworden met het hardlopen, een nieuwe hobby waarvan ik nooit had verwacht dat ik dit zo leuk zou vinden.

Op werkgebied werd ik niet gelukkig van 5 dagen voor de klas. Nu ik dit 2 dagen in de week doe, merk ik dat ik het vak weer leuk vind. Het is voor mij goed vol te houden en ik kan de focus ook beter leggen op mijn eigen bedrijf. Ja, ook dat ben ik gestart in 2018.

Het nieuwe jaar:

In maart 2019 ga ik proberen om de halve marathon te lopen. Voor mij is dit ook een soort overwinning op de afgelopen periode. Blijf niet hangen in het negatieve, maar probeer het om te buigen naar iets positiefs!

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Sherry schreef:

  Reuma is een stomme ziekte. Ze zijn eigenlijk bezig met wat proefsessies. Daar weet ik alles van. Een orthomoleculaire arts is erg goed. Ik ben blij om te lezen dat je je beter voelt. Zeker een mooie afsluiter positief denken.

  1. luukskitchen schreef:

   Wat word ik blij van jouw reactie!
   Dat is zeker waar en dat helpt enorm

   1. Cor van der Voort schreef:

    Hi Luuk heb je verhaal gelezen en wilde weten hoe het nu met je gaat hoor graag van je.

   2. luukskitchen schreef:

    Dag Cor! Heel goed gelukkig.
    Mocht u hulp nodig hebben of tips willen ontvangen, dan hoor ik dat graag.

 2. Dory schreef:

  Super mooi Luuk…, ben trots op je 👍😍

  1. luukskitchen schreef:

   Heel erg lief, dankje! 😘

Geef een reactie