Koken voor 32 gasten bij Ron’s Central Station in Diemen:

Het was eindelijk zover; koken voor gasten. Ik vertel je er alles over in deze blog.
De voorbereidingen:

Normaal sta ik heel veilig in mijn eigen keuken te koken. Na dat koken staat er wat afwas op mij te wachten, schiet ik foto’s van het gerecht en duik ik achter de computer om het recept uit te werken.

Dat was nu even anders. Met 3 of 4 deelnemers van het Ron Blaauw College gingen we een mise en place lijst maken, zodat iedereen van de groep precies wist wat hij/zij moest doen.

De Caesarsalade:

Samen met onze groep waren wij verantwoordelijk voor de voorgerechten. Ik ging aan de slag met de Caesarsalade. Daarvoor moest ik:

 • Croutons bakken
 • Sla wassen en scheuren
 • Kaas raspen
 • Een Caesardressing maken
 • Kip en bacon bakken in de oven
 • Eieren koken
 • Tomaten snijden
 • Peterselie en bieslook fijnhakken
 • Sjalotten brunoise snijden

Het 4-gangenmenu van de avond:

Met het hele team zorgden wij voor een overheerlijk 4-gangendiner, onderverdeeld in voor_, tussen_, hoofd_ en nagerechten:

De voorgerechten:

 • Focaccia met kruidenboter
 • Tomatensoep met een zelfgemaakte groentebouillon
 • Caesarsalade met kip en bacon
 • Carpaccio met pesto en kaaskoekjes

De tussengerechten:

 • Risotto met roner ei en kaasschuim
 • Garnaalkroketten met ravigottesaus

De hoofdgerechten:

 • Piepkuiken met courgette en een cornichon jus van kippenlever
 • Ratatouille met een versgebakken zalmfilet

De nagerechten:

 • Flensjestaart met aardbeiencoulis
 • Versgebakken soezen met chocoladesaus

De gasten stromen binnen:

Een gevoel van adrenaline met een gezonde dosis zenuwen zorgden voor een volle focus deze avond. De gasten kwamen binnen, kregen een glas bubbels en konden plaatsnemen op de tribune voor de kookstudio. Ze konden ons zien en ik moet zeggen dat ik dat niet lastig of spannend vond. Ik was enkel bezig of ik wel genoeg van alles zou hebben, ondanks flinke voorbereidingen qua berekeningen.

Wat heb ik genoten van de avond en wat ben ik trots op al mijn collega’s in de keuken. Zoals een van de gasten heel mooi zei: ‘Dit kunnen neerzetten in 5 weken tijd zonder dat je elkaar door en door kent, dat is heel knap’, en zo is het!

Een uitstapje naar Rungis in Barendrecht:

Nu dacht ik dat ik heel wat groente_ en fruitsoorten kende, maar daar kom ik nu toch wel op terug. Heb jij bijvoorbeeld gehoord van een sirtema, lavas of witte blette? Grote kans dat het antwoord op deze vraag met nee beantwoord wordt, net zoals ik.

Bij binnenkomst kregen wij tekst en uitleg over dit mooie bedrijf, maar mochten we ook het een en ander proeven qua kruiden, groentesoorten en fruitsoorten. Na deze informatieve ochtend gingen we de koelcel in om nog enkele producten te zien, zoals deze prachtige wasabiwortels uit Japan. Leuk feitje; 450 euro voor 1 kg.

Wat staat er aankomende week op het programma?

 • Een dimsumworkshop bij Oriëntal in Amsterdam
 • Koken in de kookstudio
 • Op Excursie naar slagerij Hesselink in Purmerend (ben ik helaas niet bij)

Volgende week meer!

Eet smakeluuk!

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie