Als ik in België ben, eet ik ze het liefst iedere dag; garnaalkroketten. Dat bracht me op het idee om ze eens zelf te maken. In deze blog lees je hoe.
Ik werd geïnspireerd toen ik laatst een event had waar de Hollandse Garnaal werd gepromoot. Deze kleine smaakmaker heeft zo’n heerlijke smaak dat hij dus erg geschikt is voor de traditionele garnalenkroketten.
Voor dit recept ga je een eigen roux maken. Bij de bereidingswijze vertel ik hoe je dit doet.
Details
8 kroketten
2 uur
4 minuten
de ingredienten:
90 gr ongezouten roomboter
100 gr bloem
300 ml groentebouillon
100 gr Hollandse garnalen
1 ei
50 gr panko (broodkruim)
1 l zonnebloemolie
20 gr verse selderij
de bereidingswijze:
- Je begint met het maken van een roux. Smelt de boter in een steelpan. Meng 70 gr bloem in delen door de boter en roer goed door met een garde. Bak de bloem lichtbruin aan in ongeveer 3 min.
Voeg de bouillon in delen toe aan het mengsel en zorg dat alles steeds goed wordt opgenomen. Het roeren zal steeds zwaarder worden. Het is belangrijk dat alle bouillon goed wordt opgenomen door het bloemmengsel. Dit duurt ongeveer 5 min. - Laat 10 min afkoelen. Snijd in de tussentijd de selderij fijn. Je gebruikt alleen de blaadjes. Voeg samen met de Hollandse garnalen toe aan de roux.
Laat dit 2 uur opstijven in de koelkast.
Verhit 1l zonnebloemolie in een wok of frituurpan. - Zet 3 schaaltjes klaar voor de parneerlaag; 30 gr bloem in het eerste schaaltje, 1 geklutst ei in de tweede en 50 gr panko in de derde.
Om de kroketten te wegen maak je gebruik van de keukenweegschaal. De vulling van 1 kroket weegt zo’n 50 gr. In totaal kun je zo’n 8 kroketten maken.
Haal de kroketten door het meel, daarna door het eimengsel en als laatste door de panko. Bak in 3 min gaar en goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Variaties en meer:
- Meer vissmaak? Kies voor 300 gr visbouillon.
- De basis is hetzelfde. Je kunt dus ook vleeskroketten maken. Voor het koken van het vlees, volg de aanwijzingen op de verpakking.
- Liever bitterballen? Van 8 garnalenkroketten maak je ongeveer 16 bitterballen. Dat is dus 25 gr per bitterbal.
Maar kroketten en bitterballen?
Ik heb op mijn website inmiddels wat leuke recepten staan, zoals:
- Deze rundvleeskroketten maak je op dezelfde manier, maar dan met vlees.
- Maak eens zelf vegetarische bitterballen met paddestoelen.
- Bitterballen kun je ook gemakkelijk maken met rundvlees.
Eet smakeluuk!