Yoghurtmaker van Yoghurt.nl:

image1 (27)

Soja-yoghurt:

Vrijwel iedere ochtend start ik de dag met een flinke bak soja-yoghurt. Ik varieer eindeloos met als vaste basis vaak granola. Allerlei soorten bessen en noten voeg ik toe om de dag optimaal te kunnen starten.

Ik was niet bekend met soja-yoghurt en at voorheen vrijwel elke dag kwark of gewone yoghurt uit een pak. Hier is natuurlijk niks op tegen, maar persoonlijk leek ik meer de voorkeur te hebben voor een plantaardige variant. Een tijd lang kocht ik de ‘bekende merken’ uit de supermarkt, vaak tegen een redelijke prijs. Van bijna alle producten lees ik de achterkant uitvoerig en scan ik in een oogopslag de hoeveelheden vet, suiker en vezels. De variant die ik kocht, bevatte relatief veel suiker per 100 gram en zo startte ik dus de dag al met de nodige portie suiker. Dit moest anders kunnen!

Aan de slag:

Ineens bedacht ik voor mezelf: ‘kan ik soja-yoghurt niet zelf bereiden’? Ik dacht al na over een pak sojamelk en bepaalde (liefst biologische) yoghurtculturen. Eenmaal de juiste termen ingetikt te hebben bij mijn grote vriend Google kwam ik al snel op de site terecht waar ik naar opzoek was: Yoghurt.nl. Een fantastische website voor iedereen die geinteresseerd is om yoghurt zelf te maken. Van Bulgaarse yoghurt tot kefir en van yoghurt naturel tot dus soja-yoghurt. Ik zag mijn eigen yoghurtkwekerij al voor me en besloot een bestelling te plaatsen. Dezelfde week nog ontving ik mijn pakket met producten om de yoghurt te maken en diezelfde middag al draaide mijn yoghurtmaker op volle toeren.

Je hoeft er niet veel aan te doen, de yoghurtmaker doet het werk. Het is wel van belang dat je voor jezelf bedenkt wanneer je de yoghurt nodig hebt. Plan dit voor jezelf goed in.

Al snel goot ik 1 liter sojamelk en 1 zakje yoghurtculturen in de plastic yoghurtbeker en zette deze in de yoghurtmaker. Deksel erop en afwachten maar.

Vol spanning trok ik de deksel de dag erna eraf: ‘het was gelukt’! De perfecte omschrijving van wat ik zag was een soort tofu met vocht onder en boven deze ‘tofu’. Ik goot het bovenste vocht in de gootsteen en schepte 6 el sojayoghurt in een potje voor een volgende bereiding. Enthousiast roerde ik de yoghurt door elkaar en kwam ik er al gauw achter dat hij erg dun was. Had ik dan toch iets fout gedaan?

Twee dagen later besloot ik om (zoals ook vermeld staat op de achterkant) 800 ml te gebruiken. En ja hoor, daar was de soja-yoghurt zoals ik had gehoopt. Niet dun, voorzien van een juiste dikte en een hemelse smaak! Ik ben echt fan en ga dit weekend al de derde bereiding maken.

image1 (28)

 

Wat heb je nodig?

Voor een flinke bak:

 • De yoghurtmaker (+ stroom J )
 • 1 zakje yoghurtculturen
 • 800 ml (biologische) sojamelk, een gezoete variant.

Bereiding:

De yoghurtmaker werkt op stroom. Ik heb hem een vaste plek in mijn keuken toevertrouwd. Giet 800 ml sojamelk in de daarvoor bestemde plastic beker en roer hier 1 zakje yoghurtculturen doorheen. Laat dit zeker 24 uur in de yoghurtmaker zitten. Voor een dikkere yoghurt is het van belang dat je hier meer tijd voor uittrekt, bijvoorbeeld 30 uur.

Na bereiding direct 6 el in een afgesloten potje in de koelkast wegzetten voor een nieuwe bereiding. Ik ga na 1 week al aan de slag met de derde bereiding. Een zakje is zelfs goed voor 10 nieuwe bereidingen!

Variaties en meer:

 • Binnenkort ga ik op mijn blog een yoghurtbrood maken met soja-yoghurt.
 • Schep 200 ml soja-yoghurt in een kom en voeg 50 gram granola toe. Kleine hand bosbessen en 1 tl verse honing.
 • Soja-yoghurt kan ook prima verwerkt worden in een smoothie: 150 ml soja-yoghurt, samen met 1 banaan en 1 el cacaopoeder en je hebt een heerlijk choco-kickstart!

Eet smakeluuk

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Willemijn schreef:

  Beste Luuk,

  Ik heb deze yoghurt maker ook gekocht, met dezelfde soja cultuur en met soja melk gebruikt. Bij mij bleef het inderdaad ook erg dun.
  Je noemt dat je de yoghurt wel tot 30 uur in de yoghurt maker hebt laten zitten voor dikkere yoghurt. Was de yoghurt dan niet enorm zuur?

  Ben benieuwd!

  Groetjes Willemijn

  1. luukskitchen schreef:

   De smaak was nog steeds super. Ik maak zelf op dit moment niet meer de yoghurt zelf, maar ik wens je veel succes ermee

Geef een reactie